Dieta w leczeniu refluksu Cz.2

6 Maj 2013
Komentarz 1
6 maja 2013, Komentarz 1

Kolejna część artykułu na temat prawidłowej diety na refluks. Poznaj zasady, zalecenia, przeciwwskazania.

Zmień swój codzienny sposób żywienia.

Dieta w chorobie refluksowej przełyku jest niezwykle istotna w leczeniu dolegliwości.

W chorobie refluksowej przełyku zalecana jest dieta lekkostrawna, w której należy:
  1. zmniejszyć ilości tłuszczów (zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego),
  2. ograniczyć produkty mogące zwiększyć wydzielanie kwasów żołądkowych, napojów gazowanych (zwiększających odbijanie) czy produktów zwiększających ryzyko refluksu (poniżej lista produktów zalecanych i przeciwwskazanych),
  3. posiłki powinno zjadać się 5-6 razy dziennie, w małych ilościach, aby zapobiec nadmiernemu wypełnieniu żołądka,
  4. zaleca się jedzenie bez pośpiechu posiłki świeżo przygotowane, rozdrobnione,
  5. ostatni, lekki posiłek można jeść nie później niż 2-3 godziny przed snem,
  6. w przypadku wystąpienia objawów refluksu warto wypić szklankę wody (która w sposób mechaniczny „czyści” przełyk z kwasów, czy ewentualnych resztek pokarmowych),

Dieta w chorobie refluksowej przełyku, które produkty wybierać, a których unikać
PRODUKTY ZALECANE:
  • pieczywo czerstwe, pszenne, jasne,
  • ziemniak gotowane (purre bez dodatku śmietany czy masła),
  • chude/półtłuste produkty mleczne - mleko, jogurty, kefiry, maślanka z obniżoną zawartością tłuszczu (niesmakowe), kawa zbożowa z mlekiem,
  • ryby,
  • chude mięsa - cielęcina, schab, królik, indyk, kurczak (bez skóry), w małych ilościach wołowina, chude wędliny (szynki wieprzowe i drobiowe, polędwica),
  • marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak, kiełki,
  • owoce bez skórki i pestek, najlepiej w postaci gotowanych przecierów,
  • niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej),
  • przyprawy łagodne (bazylia, oregano, przyprawy ziołowe np. koper włoski, estragon, rozmaryn, szałwia, koperek),
  • ewentualnie, raz w tygodniu mała porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego, domowej roboty.
Produkty powinny być gotowane, pieczone w folii, duszone bez obsmażania, gotowanie na parze, smażone beztłuszczowo
PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE:
  • świeże pieczywo,
  • wszelkiego rodzaju tłuste mięsa i wędliny, np. tłusta wieprzowina, gęsi, kaczki, golonki, żeberka, baleron, salami, pasztety, pasztetowa, tłuste kiełbasy, salceson,
  • potrawy typu fast-food, junk food
  • sery żółte, topione, sery typu camembert i brie, fromage, pleśniowe,
  • warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, papryka, ogórki, rzodkiew, rzepa, rabarbar, kalarepa, pomidory, szczaw, wszelkiego rodzaju zasmażane warzywa,
  • czekolada, cukierki czekoladowe, batoniki, ciasta lub torty czekoladowe,
  • napoje gazowane,
  • napoje czekoladowe,
  • soki – cytrusowe, pomidorowy,
  • alkohol,
  • ostre przyprawy - pieprz, chilli, curry,
  • potrawy i produkty z dodatkiem octu - lepiej unikać marynowanych grzybów, warzyw i owoców oraz surówek i sałatek z dodatkiem sosu winegret,
  • potrawy smażone, duszone z obsmażaniem,
  • pikantne dania kuchni indyjskiej, meksykańskiej czy chińskiej, ze względu na dodatek pieprzu cayene, ostrej papryki, papryczki peperoni, pikantnych sosów pomidorowych.
Należy unikać noszenia obcisłych ubrań lub pasków po jedzeniu.
DOZWOLONE NAPOJE:
  • woda mineralna niegazowana (najlepsza o dużej zawartości jonów wapniowych),
  • napoje mleczne fermentowane, naturalne (jogurty, kefiry, maślanka)
  • 1,5-2% mleko,
  • herbaty ziołowe (oprócz mięty),
  • herbaty owocowe,
  • herbata czerwona,
  • herbata zielona,
  • herbata biała,
  • sok marchwiowy,
  • sok z buraków,
  • świeżo wyciskane soki owocowe ze wszystkich owoców prócz: cytrusów i jabłek,
  • soki warzywne bez dodatku pomidorów,
  • kompoty owocowe niskosłodzone, ze wszystkich owoców prócz: cytrusów i jabłek.
PAMIĘTAJ! Redukcja masy ciała powoduje zmniejszenie objawów refluksu.
Wróć do pierwszej części artykułu Dieta w leczeniu choroby refluksowej przełyku Część 1.

mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
Dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka
Autorka licznych publikacji z zakresu zdrowego stylu życia. Specjalistka na wielu kluczowych portalach internetowych w dziedzinie dietetyki, zdrowego żywienia, żywienia w chorobach. Promotorka prawidłowego odżywiania, która za cel stawia sobie zmianę nawyków żywieniowych swoich pacjentów.

Poleć ten artykuł znajomym


Schudnij z nami !

Oferta
Artykuły

One response on “Dieta w leczeniu refluksu Cz.2

  1. Calisiqwa pisze:

    Mój tata wlasnie zaczyna stosować dietę lekkostrawna i odrazu widać efekty…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0
Connecting
Please wait...
Wyślij wiadomość

Przepraszamy! Nie ma nas w tej chwili online. Pozostaw nam wiadomość, a my postaramy się odpowiedzieć na nią tak szybko jak to możliwe.

Twoje imię
* Email
* Opisz swój problem
Zaloguj do Chat'u

Masz pytania? Teraz jesteśmy do Twojej dyspozycji online. Napisz nam wiadomość. :)

Twoje imię
* Email
Jesteśmy online!
Prośba o ocenę

Pomóż nam być jeszcze lepszym, wypełnij ankietę odpowiadając na jedno proste pytanie

Czy Twój problem został: