10 Luty 2015
Komentarz 5
10 lutego 2015, Komentarz 5

Chrup Marchew!

Skąd pochodzi marchewka? - prawdopodobnie jej ojczyzną są Chiny. Na początku jednak znana była biała odmiana marchwi, dopiero w Holandii w XVII wieku zaczęto uprawiać najbardziej dziś popularną odmianę marchewki o kolorze pomarańczowym.

Świeża marchew to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, dlatego nadaje się na zdrową i niskokaloryczną przekąskę między głównymi posiłkami. W 100 g ma około 27 kcal, a więc 1 sztuka o wadze 60 g ma około 12 kcal (po obraniu i usunięciu części niejadalnych).

Źródło witamin

Marchewka ma  mnóstwo witamin A oraz jej prowitaminy, czyli beta-karotenu, dzięki czemu wpływa korzystnie m.in na nasz wzrok. Oprócz witaminy A zawiera  również inne składniki zaliczane do grupy przeciwutleniaczy (antyoksydantów), chroniących nasz organizm m.in. przed starzeniem się komórek, powstawaniem nowotworów czy miażdżycy. Marchew pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry oraz reguluje trawienie. Dlatego zalecana jest dla osób w każdym wieku!

Świeża karotka

Najlepsza i najsmaczniejsza marchewka jest właśnie w sierpniu - można ją wtedy zajadać bez obierania (zwłaszcza z gospodarstw ekologicznych), jednak po bardzo starannym umyciu.

Marchew jest także świetnym dodatkiem do zup czy sosów, dzięki lekko słodkiemu smakowi.

mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
Dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka
Autorka licznych publikacji z zakresu zdrowego stylu życia. Specjalistka na wielu kluczowych portalach internetowych w dziedzinie dietetyki, zdrowego żywienia, żywienia w chorobach. Promotorka prawidłowego odżywiania, która za cel stawia sobie zmianę nawyków żywieniowych swoich pacjentów.

Poleć ten artykuł znajomym


Schudnij z nami !

Oferta
4 sposoby na podjadanie.
Artykuł

4 sposoby na podjadanie.

Więcej
Co zjeść przed treningiem ??
Artykuł

Co zjeść przed treningiem ??

Więcej

5 responses on “Marchewka | Kalendarz Sezonowy

  1. Ola Ola pisze:

    Polecam każde inne warzywo – ogórki, papryka, rzodkiewki, surowy kalafior, kalarepka i wieeele innych. Smacznego!

  2. reni pisze:

    Marchewka zamiast czipasów! My z mężem zastosowaliśmy taką chrupiącą zasadę ;P

  3. mariabiernat pisze:

    dokładnie to miałam napisać :)

  4. Maila67 pisze:

    Ja kiedyś jadła, tak dużo marchewki ze sie cała pomarańczowa zrobiłam….;P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0
Connecting
Please wait...
Wyślij wiadomość

Przepraszamy! Nie ma nas w tej chwili online. Pozostaw nam wiadomość, a my postaramy się odpowiedzieć na nią tak szybko jak to możliwe.

Twoje imię
* Email
* Opisz swój problem
Zaloguj do Chat'u

Masz pytania? Teraz jesteśmy do Twojej dyspozycji online. Napisz nam wiadomość. :)

Twoje imię
* Email
Jesteśmy online!
Prośba o ocenę

Pomóż nam być jeszcze lepszym, wypełnij ankietę odpowiadając na jedno proste pytanie

Czy Twój problem został: