Substancje konserwujące dopuszczone do stosowania w żywności.

24 Kwiecień 2012
Komentarz 0
24 kwietnia 2012, Komentarz 0

Lista substancji konserwujących (konserwantów) stosowanych w żywności.

Związki konserwujące zaliczane są do substancji dodatkowych, do których należą również: barwniki, substancje słodzące, przeciwutleniacze, stabilizatory i emulgatory, aromaty i inne. Pełnią one różne funkcje i nie mogą być spożywane odrębnie jako żywność.

Konserwanty dodawane są do produktów w celu przedłużenia trwałości żywności poprzez jej ochronę przed drobnoustrojami – drożdżami, bakteriami i pleśnią. Utrwalenie żywności można uzyskać nie tylko dzięki dodatkowi substancji chemicznych, ale również przez chłodzenie, zamrażaniem, suszenie czy kwaszenie, a więc wykorzystanie mniej „inwazyjnych” metod. Warto wiedzieć, że substancje konserwujące są efektywne już w niewielkich dawkach, dlatego takich związków jak sacharozy (cukru), chlorku sodu (soli kuchennej) czy kwasu octowego, nie nazwiemy konserwantami.

Czytaj etykiety

W produkcie spożywczym może znaleźć się jeden lub dwa związki konserwujące. Czytając etykietę produktu, na której widzimy więcej skomplikowanych nazw związków chemicznych, bądź substancji oznaczonych symbolem „E” powinniśmy mieć świadomość, że są to również inne dodatki takie jak barwniki czy aromaty. Wszelkie substancje dodawane do żywności regulowane są odpowiednimi przepisami prawnymi określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 2010 roku. Kolejne zmiany mają pojawić się w 2018 roku, niektóre substancje są bowiem dopuszczone do produkcji żywności warunkowo.

Zapoznaj się z listą dozwolonych oraz warunkowo dopuszczonych substancji konserwujących:
  • Ortofenylofenol i jego sól sodowa
  • Nizyna
  • Natamycyna
  • Heksametylenoczteroamina
  • Dimetylowęglan
  • Kwas borny i czteroboran sodu (boraks)
  • Kwas propionowy oraz jego sól sodowa, potasowa i wapniowa
  • Lizozym
  • Azotyn sodu i potasu
  • Azotan sodu i potasu
  • Kwas sorbowy oraz jego sól wapniowa i potasowa
  • Kwas benzoesowy oraz jego sól wapniowa, potasowa i sodowa
  • Ester etylowy i metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego oraz ich sole sodowe
  • SO2, siarczyn, wodorosiarczyn i pirosiarczyn sodu, pirosiarczyn i wodorosiarczyn potasu, siarczyn i wodorosiarczyn wapnia

Poleć ten artykuł znajomym


mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
Dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka
Autorka licznych publikacji z zakresu zdrowego stylu życia. Specjalistka na wielu kluczowych portalach internetowych w dziedzinie dietetyki, zdrowego żywienia, żywienia w chorobach. Promotorka prawidłowego odżywiania, która za cel stawia sobie zmianę nawyków żywieniowych swoich pacjentów.

Schudnij z nami !

Oferta

Artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *