udostępnij
😙

5 Najzdrowszych metod przyrządzania potraw.

Czas czytania: 2 min.
zdrowe gotowanie na kuchence elektrycznej

Dietetyk

Czas czytania: 2 min.

Aktualzacja

/

Nie musisz być utalentowanym kucharzem aby wykonać zdrowe, dania z niską zawartością tłuszczu które, w dodatku smakują świetnie. Będzie to jeszcze prostsze jeżeli zastosujesz którąś z poniższych technik przyrządzania potraw, gdyż metody te nie wymagają ani kropli tłuszczu.

Spis treści

Dietetyk online Aleksandra Kilen Zasieczna

Masz już dość tłustych dań? A może Twój stan zdrowia wymaga odpowiedniej diety i przygotowywania posiłków w zdrowy sposób? Poniżej prezentuję 5 najzdrowszych metod przyrządzania potraw na ciepło:

1. Gotowanie

Gotując wywar warzywny (np. na zupę), składniki należy wrzucać na zimną wodę. Natomiast przyrządzając gotowane mięso, makarony, warzywa, kasze czy rośliny strączkowe wrzucamy je na wrzątek. Dzięki temu zachowane zostaną nie tylko wygląd, smak i konsystencja produktu, ale i większość składników pokarmowych. Dobrym sposobem na ugotowanie niektórych warzyw jest tzw. blanszowanie, czyli zanurzanie warzyw we wrzącej wodzie na kilka minut. Tym sposobem straty witamin i składników mineralnych będą znacznie niższe, warzywa natomiast będą lepiej strawne, a jednocześnie chrupiące i jędrne. W taki sposób przygotowywać można chociażby  kalafiora czy brokuła.

2. Gotowanie na parze

Innym sposobem jest gotowanie na parze w specjalnych garnkach, parowarach lub w klasycznym garnku przy wykorzystaniu wkładu do gotowania na parze. Metoda ta pozwala zachować smak, zapach i barwę żywności. W porównaniu do zwykłego gotowania, gotowanie na parze pozwala zachować więcej składników odżywczych w produktach. Dzieje się tak dlatego, iż warzywa, mięso czy ryby nie są przyrządzane w wodzie, ale gotują się pod wpływem unoszącej się pary wodnej. Składniki odżywcze nie są wypłukiwane, dzięki czemu możemy dostarczyć ich więcej naszemu organizmowi.

Czytaj również: 5 porad, jak przygotować zdrowy posiłek.

3. Duszenie

Jest to metoda obróbki, którą możemy przyrządzić pyszne dania z mięsa, ryb czy warzyw. Do garnka wlewa się niewielką ilość płynu (wody, wywaru lub wina), a produkty gotują się na małym ogniu wypuszczając swoje soki, dzięki czemu tworzy się pyszny sos. Tutaj również zachowujemy większośc witamin i składników mineralnych. Temperatura nie jest również na tyle wysoka, aby nasze produkty zmieniły swoją konfigurację chemiczną i powstały szkodliwe związki.

4. Pieczenie

To mój ulubiony sposób  obróbki cieplnej. Piekąc mięso, ryby czy warzywa możemy mieć pewność, że będą soczyste i pełne smaku. Warte polecenia są ryby pieczone w brytfance, z dodatkiem czosnku, natki pietruszki, soli i cytryny – zbędne są tu inne przyprawy. Równie smaczne są pieczone warzywa z przyprawami i solą, z niewielką ilością oliwy bądź oleju rzepakowego, a po upieczeniu skropione octem balsamicznym, podawane z pokruszonym kozim serem. Najlepiej piec bezpośrednio na czystej blasze lub w brytfance. Papier do pieczenia (najczęściej pokryty silikonem) lub folia aluminiowa nie są korzystne dla naszego zdrowia, ponieważ są źródłem związków endokrynnie czynnych wpływających negatywnie m.in. na układ hormonalny.  

Dietetyk online Aleksandra Kilen Zasieczna
Dołącz do 4000 osób, którym pomogłam

Jako dietetyk rozumiem, że dokonywanie zdrowych wyborów może być wyzwaniem, szczególnie dla osób zapracowanych lub nie mających wiedzy na temat żywienia. Dlatego oferuję jednorazowe konsultacje oraz pakiet 4 indywidualnych konsultacji, które pomogą Ci opracować spersonalizowany plan zdrowego odżywiania. Uczę uważnego jedzenia, które jest skutecznym podejściem do kultywowania zdrowej relacji z jedzeniem. Dodatkowo mój Kurs Świadomego Odżywiania zapewnia dogłębną edukację i praktyczne narzędzia aby podejmować zdrowe wybory. Dzięki mojemu wsparciu i wskazówkom możesz dokonywać świadomych wyborów i osiągać swoje cele zdrowotne.

5. Grillowanie na patelni grillowej

Ostatnią metodą wartą opisania jest grillowanie bez dodatku tłuszczu na patelni lub grillu elektrycznym. Jest to świetna alternatywa do smażenia w głębokim tłuszczu. Podczas długiego smażenia w wyniku spalania kwasów tłuszczowych wytwarzają się związki rakotwórcze. Grillując nie musimy dodawać oliwy, oleju czy masła. Możemy natomiast zgrillowane warzywa czy mięso skropić oliwą czy innym tłuszczem – na zimno. Wówczas będziemy mieli pewność, że nie zajdzie żadna niekorzystna przemiana chemiczna, a posiłek będzie mniej kaloryczny i smaczny.

Czy artykuł był pomocny?
TakNie

Twoja prywatność

Używamy plików cookie i podobnych technologii, aby personalizować treści i zapewniać lepszą jakość naszych usług. Klikając „Akceptuję” lub włączając opcję w Ustawieniach plików cookie, wyrażasz na to zgodę zgodnie z naszą polityką prywatności.

[latepoint_customer_dashboard]