Lunch do pracy - przepis

8 Luty 2018
Komentarz 0
Kategoria Przepisy, Uncategorized
8 lutego 2018, Komentarz 0

Lunch do pracy - przepis na kaszę bulgur z warzywami

Nasze plany dietetyczne opierają się głównie na szybkich, a do tego zdrowych posiłkach. Kasza bulgur z warzywami to przykład jednego z takich przepisów - idealne danie dietetyczne, które możesz zapakować do lunch box'a i zabrać do pracy, na uczelnię czy do szkoły. Jest tak szybkie do przygotowania, że możesz zrobić je rano przed wyjściem z domu. W ten sposób zapewnisz sobie zdrowy, dietetyczny posiłek w ciągu dnia, który doda energii i zwiększy koncentrację.

Kasza bulgur z warzywami - 1 porcja

Energia: 316 kcal (z pestkami dyni - 430 kcal)

Białko: 8 g (z pestkami dyni 13 g)

Tłuszcze: 15 g (z pestkami dyni 24 g)

Węglowodany: 30,4 g (z pestkami dyni 33 g)

Błonnik pokarmowy: 9 g (z pestkami dyni 10 g)

Składniki:

  • kasza bulgur (3 łyżki - 45 g - przed ugotowaniem)
  • papryka czerwona (1/2 sztuki)
  • pomidor malinowy (1 sztuka)
  • świeża natka pietruszki (1 łyżka)
  • świeża bazylia (1 łyżka)
  • oliwki zielone (2 łyżki)
  • oliwa (1 łyżka)
  • dodatkowo możesz dodać pestki dyni (2 łyżki)
  • Przygotowanie:

    Kaszę bulgur wrzuć do wrzącej, osolonej wody, gotuj 10 minut, odcedź. Paprykę i pomidora pokrój w kostkę, wymieszaj z kaszą, natką pietruszki, bazylii, oliwkami i oliwą. Opcjonalnie posyp pestkami dyni. Smacznego!

Dietetyczny przepis na lunch – kasza bulgur z warzywami – pełnowartościowy posiłek.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *