20 Maj 2013
Komentarz 1
20 maja 2013, Komentarz 1

Sałatka z grillowanymi szparagami to idealne danie na lekką i pyszną przekąskę.

Sałatka ma niewiele kalorii,a dodatkowo jest bogata w witaminy i składniki mineralne. Szparagi zawierają dużo kwasu foliowego, papryka to cenne źródło witaminy C, a pomidory dostarczą Ci mnóstwo potasu.

Składniki na 1 porcję:

grillowane szparagi – 4 sztuki
pomidor – 1 sztuka
papryka czerwona – ¼ sztuki
kiełki rzodkiewki – 1 garść
sałata masłowa – 5 listków
oliwa/olej roślinny – 1 łyżeczka
świeża bazylia – kilka listków

Warzywa umyj, nieobrane szparagi grilluj (pamiętaj o oderwaniu zdrewniałych końców) na patelni lub na grillu około 15 minut, pokrój w cząstki. Paprykę i pomidora pokrój w kostkę, porwij sałatę. Składniki wymieszaj, polej oliwą z solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Posyp listkami bazylii. Smacznego!

Wartość odżywcza dla 1 porcji sałatki z grillowanymi szparagami:

117 kcal
6,05 g białka
6,2 g tłuszczy
15,7 g węglowodanów
6,26 g błonnika pokarmowego

ZADAJ PYTANIE NASZEMU DIETETYKOWI
mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
Dietetyk Warszawa JeszFresh

One response on “Sałatka z grillowanymi szparagami

  1. ala86 napisał(a):

    Pycha! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *