Czy to prawda, że gotowe dania ze słoiczków dla niemowląt są tak samo wartościowe jak posiłki przyrządzane samodzielnie? Co jest lepsze dla prawidłowego rozwoju naszego malucha? – radzę ja, czyli mama i dietetyk dziecięcy w jednej osobie.
Plan na cztery pory roku
Wiosną i wczesnym latem, kiedy my zajadamy się nowalijkami, dzieciom lepiej podawać ekologiczne zupki i dania ze słoiczków oraz domowe dania z warzyw mrożonych lub ubiegłorocznych. Nawet warzywa i owoce pochodzące z ekologicznych upraw, w tym okresie mogą mieć wysokie stężenie szkodliwych związków pochodzących chociażby z powietrza czy wody, przenikających do gleby.
W środku lata i jesienią warto z kolei wybierać świeże (najlepiej ekologiczne, bądź pochodzące ze znajomych źródeł) warzywa i owoce, po czym samemu przyrządzać z nich posiłki dla malucha.
Blender lub robot kuchenny to podstawa w kuchni – ułatwia miksowanie zup, drugich dań i deserków.
Zima to okres, kiedy naszych polskich warzyw i owoców jest niewiele. W tym momencie można wspomagać się (a raczej dietę dziecka) daniami ze słoiczków, ale warto również eksperymentować z produktami sezonowymi – warzywami okopowymi i korzeniowymi np. ziemniakami, pietruszką, marchewką, buraczkami oraz owocami np. jabłkami czy gruszkami. Należy ostrożnie podawać niemowlętom produkty sprowadzane z odległych stron świata, ze względu na obecność w nich wielu pestycydów, środków zabezpieczających przed zepsuciem w trakcie transportu i przechowywania. Takie produkty często wywołują reakcje alergiczne u małych dzieci (prawdopodobnie właśnie poprzez sztuczne związki w nich obecne). Nie oznacza to jednak, że nie możemy podawać ich dzieciom. Należy jednak zawsze obserwować reakcję maluszka po zjedzeniu egzotycznych owoców, zwłaszcza przy pierwszym podaniu.
Zmiksowane posiłki możesz zamrozić lub zawekować, dzięki czemu znacznie zaoszczędzisz na czasie.
Dołącz do 4000 osób, którym pomogłam
Jako dietetyk rozumiem, że dokonywanie zdrowych wyborów może być wyzwaniem, szczególnie dla osób zapracowanych lub nie mających wiedzy na temat żywienia. Dlatego oferuję jednorazowe konsultacje oraz pakiet 4 indywidualnych konsultacji, które pomogą Ci opracować spersonalizowany plan zdrowego odżywiania. Uczę uważnego jedzenia, które jest skutecznym podejściem do kultywowania zdrowej relacji z jedzeniem. Dodatkowo mój Kurs Świadomego Odżywiania zapewnia dogłębną edukację i praktyczne narzędzia aby podejmować zdrowe wybory. Dzięki mojemu wsparciu i wskazówkom możesz dokonywać świadomych wyborów i osiągać swoje cele zdrowotne.
Skąd czerpać inspiracje na domowe dania?
Jeśli nie mamy pomysłu jak samemu łączyć produkty, aby wyszło smaczne i urozmaicone danie, możemy śmiało podpatrzeć skład dań ze słoiczków (uwaga tylko na dodany cukier). Posiłki te są opracowywane przez dietetyków dziecięcych i ekspertów ds. żywienia człowieka, dzięki czemu możemy mieć pewność, że nie znajdziemy w nich „podejrzanych” połączeń.
Na moim blogu oraz profilu na Instagramie również znajdziesz wiele ciekawych inspiracji.
Słoiczki w sytuacjach “awaryjnych”
Dania ze słoiczków są często preferowane przez rodziców, którzy nie mają czasu na przygotowywanie domowych posiłków lub nie lubią gotować. Są wygodne i bezpieczne. Decydując się jednak na to rozwiązanie należy uważnie czytać etykiety, ponieważ nawet w daniach specjalnie przeznaczonych dla niemowląt pojawia się niepotrzebnie dodany cukier (najczęściej w kaszkach, deserach czy jogurtach dla dzieci). Z tego względu osobiście wolę robić posiłki własnoręcznie lub wybierać sprawdzone gotowe dania ekologiczne np. firmy HiPP, gdzie nie ma dodanego cukru, a połączenia produktów są bardzo smakowite.
Pamiętaj, że kiedy wprowadzisz już do diety dziecka posiłki uzupełniające zacznij podawać także wodę do picia. Przyzwyczajanie do picia wody powinno odbywać się przez zabawę. Nie na siłę, ale konsekwentnie. Bez proponowania alternatyw w postaci soczków czy herbatek dopóki nasz maluszek nie nauczy się pić wody.
Podsumowanie – dania ze słoiczków czy domowe?
Osobiście mój wybór pada na oba rozwiązania😀 Kiedy nie masz czasu, pomysłu i siły na robienie domowych obiadów, śniadań czy kolacji postaw na ekologiczne słoiczki bez cukru. Jeżeli lubisz i chcesz gotować – rób to, eksperymentuj i ucz dziecko nowych, ciekawych smaków. Taka postawa z pewnością zaprocentuje w przyszłości. Pamiętaj, że nawyki żywieniowe najskuteczniej kształtujemy w pierwszych 3 latach życia maluszka, dlatego to tak ważne, aby nie popełniać błędów żywieniowych i dawać dobry przykład naszemu dziecku.