udostępnij
😙

Aminy biogenne – źródła i objawy zatruciem.

Czas czytania: 2 min.
kobieta z zatruciem aminami biogennymi

Dietetyk

Czas czytania: 2 min.

Aktualzacja

/

Czy od spożywania niektórych produktów może boleć głowa? Dieta, a dokładanie spożywanie produktów spożywczych zawierających tzw. aminy biogenne, może stymulować powstawanie bólu głowy u niektórych osób, nietolerujących tych związków. Jeżeli od jakiegoś czasu zauważasz związek między migreną a swoją dietą, nie jesteś w błędzie.

Spis treści

Dietetyk online Aleksandra Kilen Zasieczna

Co to są aminy biogenne?

Aminy biogenne to związki azotowe powstające w komórkach naszego organizmu, ale ich źródłem może być także żywność. Związki te mają podwójne znaczenie – z jednej strony są niezbędne do utrzymania komórek organizmu przy życiu, ale mogą być również toksyczne, a nawet rakotwórcze. Do amin biogennych występujących w żywności należą: tyramina, histamina, tryptamina, beta-fenyloetyloamina, putrescyna, kadaweryna, spermidyna i spermina.

Źródła amin biogennych

Produkty będące źródłem dużych ilości amin biogennych to przede wszystkim produkty białkowe: 

  • sery, 
  • fermentowane produkty (soja fermentowana), 
  • mięso i jego przetwory (sucha kiełbasa),
  • ryby (wędzona makrela, tuńczyk i sardynki z puszki, sardele). 

Mniejsze ilości tych związków znajdują się w:

  • czekoladzie,
  • warzywach (szpinak, pomidory),
  • owocach (banany, truskawki),
  • napojach alkoholowych (czerwone wino).

Warto zaznaczyć, że źródłem amin biogennych (w dużych ilościach) jest głównie nieświeża żywność oraz żywność po obróbce (stąd wysoka ich zawartość w produktach fermentowanych, napojach alkoholowych, serach – zwłaszcza pleśniowych czy wędzonych rybach). Spora ilość amin (tyraminy oraz kadaweryny) występuje w nieodpowiednio przechowywanym mięsie. Wykazano, iż małe ilości histaminy są obecne w produktach mocno słonych (ser typu feta).

Objawy zatrucia aminami biogennymi

Aminy biogenne są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, jednak ich nagromadzenie może dawać szkodliwy efekt. Najwięcej zatruć zanotowano w przypadku histaminy. Efektem zatrucia jest rozszerzenie naczyń krwionośnych, a więc bóle głowy, uderzenia gorąca, wymioty, zawroty głowy czy skurcze brzucha. Wykazano, że nietolerancja histaminy może także powodować świąd czy zaburzenia miesiączkowania. Działanie tyraminy i tryptaminy będzie podobne, natomiast inne aminy biogenne mogą wpływać na histaminę i podwyższać jej szkodliwy wpływ na organizm.

Dietetyk online Aleksandra Kilen Zasieczna
Dołącz do 4000 osób, którym pomogłam

Jako dietetyk rozumiem, że dokonywanie zdrowych wyborów może być wyzwaniem, szczególnie dla osób zapracowanych lub nie mających wiedzy na temat żywienia. Dlatego oferuję jednorazowe konsultacje oraz pakiet 4 indywidualnych konsultacji, które pomogą Ci opracować spersonalizowany plan zdrowego odżywiania. Uczę uważnego jedzenia, które jest skutecznym podejściem do kultywowania zdrowej relacji z jedzeniem. Dodatkowo mój Kurs Świadomego Odżywiania zapewnia dogłębną edukację i praktyczne narzędzia aby podejmować zdrowe wybory. Dzięki mojemu wsparciu i wskazówkom możesz dokonywać świadomych wyborów i osiągać swoje cele zdrowotne.

Podsumowanie

Organizm sam potrafi sobie radzić z nieco wyższym stężeniem amin biogennych, jednak niektórzy z nas wykazują nietolerancję na te związki i nawet mała ich ilość będzie miała działanie szkodliwe. Jeżeli cierpisz na uporczywe bóle głowy związane z nietolerancją amin biogennych koniecznie zastosuj odpowiedni sposób odżywiania.

Czy artykuł był pomocny?
TakNie

Twoja prywatność

Używamy plików cookie i podobnych technologii, aby personalizować treści i zapewniać lepszą jakość naszych usług. Klikając „Akceptuję” lub włączając opcję w Ustawieniach plików cookie, wyrażasz na to zgodę zgodnie z naszą polityką prywatności.

[latepoint_customer_dashboard]