udostępnij
😙

Logo Poradni dietetycznej JeszFresh

Aminy biogenne – źródła i objawy zatruciem.

Czas czytania: 2 min.

Dietetyk

kobieta z zatruciem aminami biogennymi

Dietetyk

Czas czytania: 2 min.

Aktualzacja

/

Czy od spożywania niektórych produktów może boleć głowa? Dieta, a dokładanie spożywanie produktów spożywczych zawierających tzw. aminy biogenne, może stymulować powstawanie bólu głowy u niektórych osób, nietolerujących tych związków. Jeżeli od jakiegoś czasu zauważasz związek między migreną a swoją dietą, nie jesteś w błędzie.

Spis treści

Co to są aminy biogenne?

Aminy biogenne to związki azotowe powstające w komórkach naszego organizmu, ale ich źródłem może być także żywność. Związki te mają podwójne znaczenie – z jednej strony są niezbędne do utrzymania komórek organizmu przy życiu, ale mogą być również toksyczne, a nawet rakotwórcze. Do amin biogennych występujących w żywności należą: tyramina, histamina, tryptamina, beta-fenyloetyloamina, putrescyna, kadaweryna, spermidyna i spermina.

Źródła amin biogennych

Produkty będące źródłem dużych ilości amin biogennych to przede wszystkim produkty białkowe: 

  • sery, 
  • fermentowane produkty (soja fermentowana), 
  • mięso i jego przetwory (sucha kiełbasa),
  • ryby (wędzona makrela, tuńczyk i sardynki z puszki, sardele). 

Mniejsze ilości tych związków znajdują się w:

  • czekoladzie,
  • warzywach (szpinak, pomidory),
  • owocach (banany, truskawki),
  • napojach alkoholowych (czerwone wino).

Warto zaznaczyć, że źródłem amin biogennych (w dużych ilościach) jest głównie nieświeża żywność oraz żywność po obróbce (stąd wysoka ich zawartość w produktach fermentowanych, napojach alkoholowych, serach – zwłaszcza pleśniowych czy wędzonych rybach). Spora ilość amin (tyraminy oraz kadaweryny) występuje w nieodpowiednio przechowywanym mięsie. Wykazano, iż małe ilości histaminy są obecne w produktach mocno słonych (ser typu feta).

Objawy zatrucia aminami biogennymi

Aminy biogenne są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, jednak ich nagromadzenie może dawać szkodliwy efekt. Najwięcej zatruć zanotowano w przypadku histaminy. Efektem zatrucia jest rozszerzenie naczyń krwionośnych, a więc bóle głowy, uderzenia gorąca, wymioty, zawroty głowy czy skurcze brzucha. Wykazano, że nietolerancja histaminy może także powodować świąd czy zaburzenia miesiączkowania. Działanie tyraminy i tryptaminy będzie podobne, natomiast inne aminy biogenne mogą wpływać na histaminę i podwyższać jej szkodliwy wpływ na organizm.

Podsumowanie

Organizm sam potrafi sobie radzić z nieco wyższym stężeniem amin biogennych, jednak niektórzy z nas wykazują nietolerancję na te związki i nawet mała ich ilość będzie miała działanie szkodliwe. Jeżeli cierpisz na uporczywe bóle głowy związane z nietolerancją amin biogennych koniecznie zastosuj odpowiednią dietę.

Czy artykuł był pomocny?
TakNie

Twoja prywatność

Używamy plików cookie i podobnych technologii, aby personalizować treści i zapewniać lepszą jakość naszych usług. Klikając „Akceptuję” lub włączając opcję w Ustawieniach plików cookie, wyrażasz na to zgodę zgodnie z naszą polityką prywatności.