1. Nie narzucaj ograniczeń w diecie

Wiele osób chcąc zmienić swój styl życia, niesłusznie przestrzega zasady “wszystko albo nic”. Nie ma to nic wspólnego ze zdrowiem. Prowadzi jedynie do poczucia przegranej. Czy zakazy i ograniczenia motywują Cię do zmian? Sądzę, że nie. 

Nie warto ograniczać się za wszelką cenę, ponieważ skutkuje to uczuciem głodu i uzupełnianiem energii następnego dnia, pomiędzy posiłkami a nawet w nocy. Podczas gdy, z jednej strony starasz się ograniczać podaż kilokalorii unikając kolacji lub znacznie zmniejszając posiłki, z drugiej strony nie możesz powstrzymać się przed zjedzeniem ulubionego ciastka lub choćby plasterka sera. Dodatkowo fundujesz sobie w ten sposób poczucie klęski i frustracji, a także niechęć do zmian w sposobie odżywiania.

2. Jedz posiłki regularnie

Postaw na regularne odżywianie. Możesz na przykład jeść, co około 3-4 godziny. W ten sposób poprawisz tempo przemiany materii oraz unikniesz tzw. „wilczego głodu”. Pomiędzy posiłkami pilnuj się, aby nawykowo nie sięgać po jedzenie – nawet zdrowych produktów takich jak warzywa czy owoce – oraz po napoje, które dostarczają kalorii np. po kawę z mlekiem.

Paradoksalnie nierzadko powodem głodu, ssania w żołądku a także spadku energii jest podjadanie.

Jedząc posiłki regularnie unikniesz nadmiernego spadku cukru we krwi, a tym samym nieodpartej chęci sięgnięcia po “coś” np. słodkiego, co szybko dostarczy energii, a tym samym podniesie poziom cukru we krwi. Posiłek bogaty w cukry proste powoduje szybki wzrost glukozy we krwi, przez co równie szybki jej spadek, powodując kolejną falę “głodu”. I tak koło się zamyka, a my brniemy w podjadanie.

3. Odpowiednio komponuj posiłki

talerz zywienia

Najlepiej, aby Twój posiłek zawierał produkty z każdej grupy żywieniowej (warzywa i/lub owoce, produkty zbożowe pełnoziarniste i źródła białka). Największą część dania powinny stanowić produkty dostarczające niewielkich ilości kilokalorii w stosunku do objętości oraz zawartości witamin i składników mineralnych. Będą to warzywa i owoce, które powinny zajmować około ½ talerza. Pozostałą część powinny stanowić zboża (¼ talerza) i białko roślinne i rzadziej zwierzęce (¼ talerza). Dodatkowo uzupełniaj posiłek w zdrowe produkty tłuszczowe – orzechy, nasiona i awokado. Właściwie zbilansowany posiłek zapewni uczucie sytości na kilka godzin.

Czytaj również: 5 porad, jak przygotować zdrowy posiłek

4. Prawidłowo odczytuj sygnał głodu 

Postaraj się jeść w odpowiedzi na sygnał głodu docierający z organizmu. Często mylimy go z apetytem i chęcią poprawienia sobie humoru poprzez jedzenie. Jedzenie towarzyszy emocjom, jemy również z nudów. Naucz się odróżniać głód fizyczny od głodu psychicznego. Możesz zacząć od zapisywania swoich posiłków (składu, porcji, godzin) i emocji, które towarzyszą jedzeniu. 

[elementor-template id=”11533″]

5. Redukuj stres

6. Zamień podjadanie na zdrowszy nawyk

Zmiana nawyków żywieniowych nie jest łatwa, ani szybka. Nie pstrykniesz palcami i nie przestaniesz nagle podjadać, tak samo jak nagle nie przestaniesz myć zębów rano. Jeżeli Twoim przyzwyczajeniem jest np. podjadanie w pracy, bo w ten sposób łatwiej jest Ci się skoncentrować lub zmniejszyć zdenerwowanie, to nie możesz oczekiwać od siebie, że po prostu przestaniesz. W chwili dużego stresu nie przyjdzie Ci nawet na myśl, aby chwilę się zastanowić i powstrzymać od podjadania. Raczej automatycznie sięgniesz po coś do jedzenia. A gdyby tak (zanim dojdzie do takiej sytuacji), zastanowić się, co możesz zrobić innego, co rozładuje Twój stres i zacząć to robić od razu. Na przykład jeżeli możesz robić sobie krótkie przerwy w pracy (takie 5 minutowe), zacznij co 2 godziny wstawać od monitora, aby przejść się do kuchni i zrobić sobie smaczną herbatę (bez cukru) lub po prostu przebiec się po piętrach budynku, aby oczyścić umysł i rozruszać mięśnie. Pamiętaj tylko o jednym – żeby stało się to twoim nawykiem warto powtarzać tę czynność codziennie, zwłaszcza jeżeli czujesz, że ten dzień może być stresujący.

Podsumowanie

Podjadamy głównie małe objętościowo, a jednocześnie kaloryczne produkty, które sycą „na chwilę”, przy czym dostarczają dużych ilości tłuszczu, cukru, a niewiele cennych składników pokarmowych. Są to np. słodycze, chipsy, słodkie jogurty, serki, drożdżówki lub po prostu kabanosy, kawałek szynki czy żółtego sera. W ten sposób nie tylko prowadzisz do gromadzenia się nadmiernych kilogramów, ale także do niedożywienia (organizm nie otrzymuje odpowiednich ilości witamin i składników mineralnych). Powoduje to także zmęczenie, zaburzenie koncentracji, a także pogarsza samopoczucie. 

Podjadanie to niebezpieczny nawyk, który może prowadzić do rozwoju nadwagi oraz chorób dietozależnych, takich jak: otyłość, insulinooporność, cukrzyca typu 2, próchnica, nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca.

Jeżeli więc chcesz zyskać zdrowie, ale także pełnie energii i tryskać radością zachęcam Cię do wdrożenia powyższych zasad. W przypadku gdy masz za sobą wiele prób i nadal masz problem z podjadaniem zobacz kurs online Nigdy Więcej Diety.

4 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *