udostępnij
😙

Logo Poradni dietetycznej JeszFresh

Grillowanie – czy może być lekkie i zdrowe?

Czas czytania: 2 min.

Dietetyk

talerz z grillowanymi warzywami

Dietetyk

Czas czytania: 2 min.

Aktualzacja

/

Piękna, letnia pogoda zachęca do odpoczynku na świeżym powietrzu, gdzie często towarzyszy nam grillowanie. Co robić, aby jedzenie grillowanych potraw nie dodało nam zbędnych kilogramów i abyśmy nadal cieszyli się szczupłą sylwetką lub przynajmniej nie nadrobili tego, co udało nam się zgubić przed sezonem na bikini? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne! Wystarczy poznać kilka podstawowych zasad dietetycznego grillowania.

Spis treści

Dietetyk online Aleksandra Kilen Zasieczna

Jaki sprzęt do grillowania wybrać?

grill-elektryczny

Najlepiej wybrać grill elektryczny, który podczas przygotowywania mięsa czy innych produktów pozwoli im zachować soczysty smak i przede wszystkim nie będzie powodował powstawania szkodliwych substancji, które wytwarzają się gdy tłuszcz z mięsa kapie na rozżarzone kawałki węgla. 

Jakie produkty grillować?

Równie ważny jak sprzęt jest wybór produktów, który poddajemy obróbce. Spośród produktów pochodzenia zwierzęcego wybieramy chude mięsa np. drób bez skóry (kurczak, indyk), chude kawałki wołowiny oraz wszelkiego rodzaju ryby. Przed grillowaniem możemy mięso zamarynować i dodać ulubione zioła. 

Jeśli w Twojej diecie przeważają produkty roślinne, możesz przyrządzać na grillu takie przysmaki jak warzywa, owoce, czy sery. Warzywa i owoce można piec bezpośrednio na grillu bez obawy, iż wytworzą się w nich niezdrowe związki.

Jakich produktów nie grillować, aby było zdrowo.

Nie należy natomiast sięgać po tłuste mięsa wieprzowe, kaszanki i kiełbasy, a już z pewnością jak ognia należy unikać produktów gotowych na grilla np. hamburgerów, zawierających mnóstwo substancji dodatkowych w tym konserwanty, które w wysokiej temperaturze ulegają przemianom do szkodliwych nitrozoamin – te produkty nie mają nic wspólnego ze zdrowym grillowaniem!

Kaloryczność mięs i ryb na grilla

MięsoKalorieTłuszcze
Karkówka267 kcal23 g
Kaszanka440 kcal28 g
Boczek480 kcal47 g
Kiełbasa290 kcal20 g
Pierś kurczaka99   kcal1,3 g
Pierś indyka84   kcal0,7 g
Dorsz78   kcal0,7 g
Łosoś182 kcal12 g
Pstrąg160 kcal9,6 g
Dietetyk online Aleksandra Kilen Zasieczna
Dołącz do grona ponad 4000 osób, którym już pomogłam.
  • Odchudzanie – wyjaśnię Ci jak dokonywać właściwych wyborów żywieniowych, aby skutecznie schudnąć.
  • Dietoterapia – dopasuję Twoją dietę i zalecenia do współistniejących chorób.
  • Zdrowe odżywianie – pokażę Ci jaki styl życia prowadzić, aby uniknąć schorzeń zależnych od diety

Dodatki do dań z grilla

Jako dodatek do dań z grilla polecam każdego rodzaju sałatki ze świeżych warzyw z octem balsamicznym, skropione oliwą i posypane ziołami. Zamiast oliwy możesz dodać jogurt, unikaj natomiast śmietany oraz gotowych sosów sałatkowych. Jeśli masz ochotę na sos czosnkowy zastąp śmietanę jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim light (będzie bardziej gęsty od tradycyjnego jogurtu).

👉 Podsumowanie

Koniecznie pamiętaj o dokładnym umyciu sprzętu po skończonym grillowaniu, gdyż resztki potraw oraz przypalonego tłuszczu mogą przeobrazić się w źródła niezdrowych lub trujących wręcz substancji.

Jak widzisz grillowanie naprawdę może być zdrowe i smaczne. Już nie musisz jeść tłustych kiełbas czy karkówki, ale cieszyć się zdrowym posiłkiem w gronie rodziny i przyjaciół.  

Czy artykuł był pomocny?
TakNie