3 Marzec 2014
Komentarz 1
3 marca 2014, Komentarz 1

Dieta a ból głowy - czy od spożywania niektórych produktów może boleć głowa?

Dieta, a dokładanie spożywanie produktów spożywczych zawierających tzw. aminy biogenne, może stymulować powstawanie bólu głowy u niektórych osób, nietolerujących tych związków.

Co to takiego?

Aminy biogenne to związki azotowe powstające w komórkach organizmów, mogą także do nas trafiać wraz z pożywieniem. Mają podwójne znaczenie – są niezbędne do utrzymania komórek organizmu przy życiu, jednak mogą być również toksyczne, a nawet rakotwórcze. Do amin biogennych występujących w żywności należą takie związki jak: tyramina, histamina, tryptamina, beta-fenyloetyloamina, putrescyna, kadaweryna, spermidyna i spermina.

Źródła amin biogennych

Produkty będące źródłem dużych ilości amin biogennych to przede wszystkim produkty białkowe: sery, fermentowane produkty (soja fermentowana), mięso i jego przetwory (sucha kiełbasa) oraz ryby (wędzona makrela, tuńczyk i sardynki z puszki, sardele). Mniejsze ilości tych związków znajdują się w czekoladzie, warzywach (szpinak, pomdiory), owocach (banany, truskawki) i napojach alkoholowych (czerwone wino).  Warto zaznaczyć, że źródłem amin biogennych (w dużych ilościach) jest głównie nieświeża żywność – żywność po obróbce (stad wysoka ich zawartość w produktach fermentowanych, napojach alkoholowych, serach – zwłaszcza pleśniowych czy wędzonych rybach). Duża ilość amin – tyraminy oraz kadaweryny – będzie w nieodpowiednio przechowywanym mięsie. Wykazano, iż małe ilości histaminy będą w produktach mocno słonych (ser typu feta).

Objawy zatrucia aminami

Aminy biogenne są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego orgazmu, jednak ich nagromadzenie może dawać szkodliwy efekt. Najwięcej zatruć zanotowano w przypadku histaminy. Efektem zatrucia jest rozszerzenie naczyń krwionośnych, a więc bóle głowy, uderzenia gorąca, wymioty, zawroty głowy czy skurcze brzucha. Wykazano, że nietolerancja histaminy może także powodować świąd czy zaburzenia miesiączkowania. Działanie tyraminy i tryptaminy będzie podobne, natomiast inne aminy biogenne mogą wpływać na histaminę i podwyższać jej szkodliwy wpływ na organizm.

Organizm sam potrafi sobie radzić z nieco wyższym stężeniem amin biogennych, jednak niektórzy z nas wykazują nietolerancję na te związki i nawet mała ich ilość będzie miała działanie szkodliwe.


mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
Dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka
Autorka licznych publikacji z zakresu zdrowego stylu życia. Specjalistka na wielu kluczowych portalach internetowych w dziedzinie dietetyki, zdrowego żywienia, żywienia w chorobach. Promotorka prawidłowego odżywiania, która za cel stawia sobie zmianę nawyków żywieniowych swoich pacjentów.

Poleć ten artykuł znajomym


Schudnij z nami !

Oferta

One response on “Dieta a ból głowy

  1. ala86 pisze:

    fajny blog – ładne zdjęcia :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0
Connecting
Please wait...
Wyślij wiadomość

Przepraszamy! Nie ma nas w tej chwili online. Pozostaw nam wiadomość, a my postaramy się odpowiedzieć na nią tak szybko jak to możliwe.

Twoje imię
* Email
* Opisz swój problem
Zaloguj do Chat'u

Masz pytania? Teraz jesteśmy do Twojej dyspozycji online. Napisz nam wiadomość. :)

Twoje imię
* Email
Jesteśmy online!
Prośba o ocenę

Pomóż nam być jeszcze lepszym, wypełnij ankietę odpowiadając na jedno proste pytanie

Czy Twój problem został: