Podjadanie jest jedną z przyczyn nadwagi i otyłości. Wystrzegaj się tego okropnego nawyku gdyż, doprowadza do spożycia nadmiernych kalorii.
W swojej praktyce zawodowej często spotykam osoby, u których powodem nadwagi jest ciągły głód. Osoby takie stale „coś” podjadają a z drugiej strony starają się ograniczyć podaż kilokalorii unikając kolacji czy znacznie zmniejszając posiłki. Aby pomóc uniknąć takich błędów żywieniowych przygotowaliśmy "4 skuteczne sposoby na podjadanie" gotowe do zastosowania od zaraz.
Przestań jeść niezdrowe, tuczące przekąski, niemające nic wspólnego z wartościowym, sycącym posiłkiem.
Podjadamy głównie słodycze, chipsy, chrupki, krakersy, paluszki, orzeszki (ale raczej te słone, w czekoladzie bądź z innymi dodatkami). Chętnie podjadamy również słodkie jogurty, serki, drożdżówki lub po prostu kabanosy, kawałek szynki czy żółtego sera. Małe objętościowo produkty sycą „na chwilę”, przy czym dostarczają dużych ilości tłuszczu, cukru, a niewiele cennych składników pokarmowych.
Podjadanie prowadzi do otyłości, a jednocześnie do niedożywienia.
To kontrowersyjne stwierdzenie często wywołuje burzę wśród moich czytelników. Śmieciowe jedzenie nie dostarcza jednak witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego odżywienia organizmu. Nadmiar kilokalorii, tłuszczów nasyconych oraz cukrów prostych prowadzi natomiast do nadwagi i otyłości.
Poznaj 4 skuteczne sposoby na podjadanie:
1. Jedz 4-5 posiłków w ciągu dnia
Postaw na regularne odżywianie, co około 3 godziny. Poprawisz tempo przemiany materii oraz unikniesz tzw. „wilczego głodu”.
2. Postaraj się odpowiednio komponować posiłki
Sięgaj po produkty mające niską gęstość odżywczą tzn. dostarczające niewielkich ilości kilokalorii w stosunku do objętości oraz zawartości witamin i składników mineralnych. Będę to warzywa, owoce, kasze, warzywa strączkowe, chude mięso i ryby. Dodatkowo uzupełniaj posiłek w zdrowe produkty tłuszczowe – orzechy, nasiona i awokado.
3. Naucz się prawidłowo odczytywać sygnał głodu
Postaraj się jeść w odpowiedni na sygnał głodu docierający z organizmu. Często mylimy go z apetytem i chęcią poprawienia sobie humoru poprzez jedzenie. Jedzenie towarzyszy emocjom, jemy również z nudów. Naucz się odróżniać głód fizyczny od głodu psychicznego.
4. Rozładowuj stres
- Wysypiaj się – brak snu zwiększa apetyt i stres
- Bądź aktywny fizycznie – ulubiony sport powoduje reakcję organizmu, polegającą na wydzielaniu endorfin (hormonów szczęścia)
- Okazuj emocje i tłum ich w sobie – możesz udać się po pomoc do coacha lub psychologa
Pamiętaj, że podjadanie może mocno rozregulować Twój metabolizm i utrudnić utratę zbędnych kilogramów.
mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
Dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka
Autorka licznych publikacji z zakresu zdrowego stylu życia. Specjalistka na wielu kluczowych portalach internetowych w dziedzinie dietetyki, zdrowego żywienia, żywienia w chorobach. Promotorka prawidłowego odżywiania, która za cel stawia sobie zmianę nawyków żywieniowych swoich pacjentów.
Schudnij z nami !
Oferta

podjadam właśnie marcheweczki zamiast czipsików
też polecam marchewki..szczególnie młode 🙂
Chipsy to moja zguba była kiedyś…;)
a ja kalarepkę obieram i zawsze znika przed telewizorem 🙂