udostępnij
😙

Logo Poradni dietetycznej JeszFresh

Domowe kiełki to prostsze niż myślisz.

Czas czytania: 3 min.

Dietetyk

kiełki z domowej uprawy

Dietetyk

Czas czytania: 3 min.

Aktualzacja

/

Jedną z zasad prawidłowego żywienia jest spożywanie produktów sezonowych. Dotyczy to głównie warzyw i owoców, których asortyment w sklepach jest zawsze bogaty, bez względu na porę roku. Tymczasem powinny być jedzone tuż po osiągnięciu dojrzałości, zwłaszcza te, które trudno przechowywać. Właśnie podczas magazynowania, a także transportu warzywa i owoce tracą cenne witaminy i składniki mineralne. Każda pora roku daje nam możliwość urozmaicania codziennych posiłków, czasem jednak (zwłaszcza zimą) brakuje nam sezonowych warzyw. Tutaj z pomocą przychodzą kiełki.

Spis treści

Dietetyk online Aleksandra Kilen Zasieczna

Co to są kiełki?

Kiełki to młode pędy roślin wyhodowane z nasion zbóż, warzyw oraz ziół. Można je zaliczyć do tzw. superfood. Superfood czyli żywność posiadająca „super moce”, to naturalne, nieprzetworzone produkty spożywcze, wykazujące prozdrowotne działanie na nasze zdrowie.

Z jakich nasion można robić kiełki?

Przed zakupem nasion na kiełki pamiętaj, aby wybierać produkty przeznaczone do kiełkowania, a nie do wysiewu w glebie. Warto wybrać również nasiona z certyfikatem ekologicznym – nie będą zawierały trujących środków konserwujących i nawozów.

Kiełkować w zasadzie można wszystkie warzywa (cebulę, brokuła, koniczynę, kapustę), nasiona roślin strączkowych (ciecierzycę, soję, soczewicę, fasolę mung, fasolę adzuki), zboża (pszenicę), słonecznik czy siemię lniane. Wyjątek stanowią: pomidory, ziemniaki czy papryka, czyli nasiona roślin psiankowatych. Warto także pamiętać, że niektóre kiełki należy poddać obróbce termicznej. Do takiej grupy należą kiełki soi, gryki czy grochu.

Które kiełki łatwo wychodować?

Do najpopularniejszych i zarazem najłatwiejszych do wyhodowania kiełków należą: brokuł, burak, kapusta, lucerna, rzeżucha czy rzodkiewka. To od nich proponuję rozpocząć swoją przygodę z kiełkowaniem. Warto pamiętać o regularnym nawadnianiu, płukaniu kiełków i o dostępie powietrza.

Rodzaje pojemników do kiełkowania w domu

Kiełki można hodować w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach (plastikowych, szklanych) – kilkupoziomowych lub w słoikach do kiełkowania. Jednak nie musisz od razu wyposażać się w urządzenia do kiełkowania – możesz je wysiać na talerzyku wyłożonym watą lub lignina, albo po prostu w słoiku. Już po kilku dniach będziesz miał gotowe mini warzywa do schrupania. 

Niektóre nasiona należy namaczać przed wysianiem – zwłaszcza te większe np. nasiona słonecznika, fasoli i innych nasion strączkowych.

Jak przechowywać kiełki

Kiełki najlepiej zjeść od razu. Większą ilość kiełków możemy przechowywać w lodówce do 7 dni, uważając, aby nie zapleśniały lub nie zgniły. Należy je wyjąc z naczynia do kiełkowania, osuszyć na ręczniku papierowym i przełożyć do suchego pojemnika przeznaczonego na żywność (najlepiej szklanego). Można także kiełki przechowywać bezpośrednio w kiełkownicy (jednak tylko kilka dni).

Zdecydowanie bardziej polecam samodzielnie siać kiełki, ponieważ te dostępne w sklepach często są niewłaściwie przechowywane, co zwiększa ryzyko, iż kupimy kiełki zepsute. Dodatkowo mogą być źródłem niepotrzebnych, sztucznych substancji zapobiegających rozwojowi pleśni. Są też oczywiście dużo droższe niż kiełki hodowane w domu.

Dietetyk online Aleksandra Kilen Zasieczna
Dołącz do grona ponad 4000 osób, którym już pomogłam.
  • Odchudzanie – wyjaśnię Ci jak dokonywać właściwych wyborów żywieniowych, aby skutecznie schudnąć.
  • Dietoterapia – dopasuję Twoją dietę i zalecenia do współistniejących chorób.
  • Zdrowe odżywianie – pokażę Ci jaki styl życia prowadzić, aby uniknąć schorzeń zależnych od diety

Dlaczego warto jeść kiełki?

Wiele osób tłumaczy swoje złe nawyki żywieniowe wyższą ceną zdrowszych produktów lecz w tym przypadku argument ten nie ma swojego zastosowania. Kiełkowanie nasion jest tanie jak „barszcz”. Niedawno udało nam się nawet znaleźć 3 poziomowe naczynie do kiełkowania. Dzięki niemu możemy mieć w naszym domu świeże i wyprodukowane w sposób ekologiczny (bez potrzeby stosowania chemicznych nawozów) kiełki.

O tym, że kiełki są zdrowe chyba nie muszę przekonywać – są niezwykle bogate w witaminy (witaminy z grupy B, witaminę A, C, E i H) oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, selen, biotynę, lit czy chrom), w tym antyoksydanty (zwalczające nadmiar wolnych rodników, odpowiedzialnych za degenerację organizmu). W zależności od rodzaju nasion – kiełki z nich wyhodowane będą miały trochę inne wartości odżywcze, wszystkie jednak są niskokaloryczne i bogate w błonnik pokarmowy, co jest dodatkowym plusem. Kiełki niewątpliwie są super jedzeniem biorąc pod uwagę, że mogą one zawierać kilkadziesiąt razy więcej enzymów oraz składników mineralnych niż świeże warzywa i owoce.

Kiełki dodadzą Ci energii niezbędnej do przetrwania zimy, wzmocnią włosy, nadadzą skórze zdrowy wygląd, zwiększą odporność Twojego organizmu i pomogą go zregenerować. Dodatkowo mogą obniżać cholesterol we krwi, przypisywane są im także właściwości odmładzające (właśnie dzięki antyoksydantom)!

Podsumowanie

Dodając kiełki do swojej diety codziennie możesz mieć pyszny i zdrowy dodatek do sałatek, kanapek czy dań głównych.

Nie musisz się również bać, że Twój jadłospis będzie  monotonny – dostępnych jest tyle rodzajów kiełków ile warzyw, roślin strączkowych czy zbóż.

Biorąc pod uwagę wiele korzyści dla zdrowia i chociażby portfela (paczka kiełków do wysiania ok. 20-30 g to koszt ok 2 zł), już najwyższy czas, aby rozważyć dodanie kiełków do swojej diety.

Jeśli chcesz mieć zawsze świeże kiełki po prostu wysiewaj je rotacyjnie co dwa dni na każdej kolejnej tacy kiełkownicy.

Czy artykuł był pomocny?
TakNie

Twoja prywatność

Używamy plików cookie i podobnych technologii, aby personalizować treści i zapewniać lepszą jakość naszych usług. Klikając „Akceptuję” lub włączając opcję w Ustawieniach plików cookie, wyrażasz na to zgodę zgodnie z naszą polityką prywatności.