Dietetyk Warszawa - jak gotować nasiona roślin strączkowych?

Jak gotować nasiona roślin strączkowych?

7 Kwiecień 2015
Komentarz 7
7 kwietnia 2015, Komentarz 7

Jak gotować nasiona roślin strączkowych?

Nasiona roślin strączkowych mają niezwykle wysoką wartość odżywczą, są bogatym źródłem białka roślinnego, węglowodanów złożonych, witamin, składników mineralnych i korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Świetnie zastępują mięso, są sycące i mają niski indeks glikemiczny. Dlaczego więc są rzadkim elementem naszej codziennej diety?

Przyczyną jest najczęściej ich negatywne działanie na przewód pokarmowy – wywołują wzdęcia oraz nieprzyjemne uczucie pełności w żołądku. Dodatkowo często nie wiemy w jaki sposób je ugotować i przyrządzić.

W celu polepszenia strawności warzyw strączkowych warto dodawać do nich delikatne przyprawy i zioła, takie jak: kminek, koper włoski czy majeranek. Przed rozpoczęciem gotowania nasiona roślin strączkowych należy zalać wrzącą wodą i namaczać przez dłuższy czas. Po namoczeniu płuczemy je i wrzucamy na wrzątek. Przez pierwsze 10 min. warzywa gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia, dzięki czemu substancje antyodżywcze ulegną rozkładowi.  Jeśli na powierzchni wytworzy się piana należy ją usunąć.

Warto również wiedzieć w jaki sposób gotować poszczególne nasiona.
NAMACZANIE 8-12h CZAS GOTOWANIA GOTOWANIE W SZYBKOWARZE
Bób

Tak

90 min

40 min

Ciecierzyca

Tak

60-90 min

25-30 min

Groch cały

Tak

60-90 min

25-30 min

Groch połówki

Nie

45 min

10 min

Fasola adzuki

Tak

45 min

15 min

Fasola biała

Tak

60-90 min

25-30 min

Fasola cannellini

Tak

45 min

15 min

Fasola czarna

Tak

50-60 min

20 min

Fasola czerwona

Tak

45-50 min

15 min

Fasola flageolet

Tak

45-50 min

15 min

Fasola mung

Tak

30-45 min

15 min

Fasola perłowa

Tak

50-60 min

20 min

Fasola pinto

Tak

60-90 min

25-30 min

Fasola chińska

Tak

45-50 min

15 min

Soczewica cała

Nie

30-45 min

15 min

Soczewica połówki

Nie

15-30 min

10 min

Soja

Tak

2-2,5 h

45 min


mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
Dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka
Autorka licznych publikacji z zakresu zdrowego stylu życia. Specjalistka na wielu kluczowych portalach internetowych w dziedzinie dietetyki, zdrowego żywienia, żywienia w chorobach. Promotorka prawidłowego odżywiania, która za cel stawia sobie zmianę nawyków żywieniowych swoich pacjentów.

Poleć ten artykuł znajomym


7 responses on “Jak gotować nasiona roślin strączkowych?

  1. beatrycze napisał(a):

    śledzę artykuły od jakiegoś czasu. zawsze fajne ciekawostki dzięki! 🙂

  2. bobik napisał(a):

    bób najlepszy! i bardzo zdrowy.

  3. Calisiqwa napisał(a):

    Wszędzie tego szukałam! 😉

  4. Wiesi55 napisał(a):

    właśnie znajomi przywieźli mi fasole perłową ale w woreczku bez etykiety i nie wiedziałam ile mam czasu gotować. Dzieki! 🙂

  5. ala86 napisał(a):

    uwielbiam soje w każdej postaci

  6. mariola45 napisał(a):

    w końcu znalazłam coś nt gotowania fasoli pinto 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *