Kiełki z domowej uprawy. Zdrowe, świeże i tanie rozwiązanie.
Z pewnością kiełki można nazwać super jedzeniem biorąc pod uwagę że, mogą one posiadać kilkadziesiąt razy więcej enzymów oraz składników mineralnych niż nie poddane obróbce cieplnej warzywa i owoce. Niestety nadal spożywane są one raczej rzadko a jeszcze rzadziej decydujemy się na ich samodzielną uprawę.
Jedną z zasad prawidłowego żywienia jest spożywanie produktów sezonowych. Dotyczy to głównie warzyw i owoców, których asortyment w sklepach jest zawsze bogaty, bez względu na porę roku. Tymczasem powinny być jedzone tuż po osiągnięciu dojrzałości, zwłaszcza te, które trudno przechowywać. Właśnie podczas magazynowania, a także transportu warzywa i owoce tracą cenne witaminy i składniki mineralne. A co ze smakiem? On także ulega zmianie – bo czy pomidor uprawiany w szklarniach przy sztucznym oświetleniu może mieć taki sam smak i zapach jak ten dojrzewający w pełnym słońcu? No właśnie… Każda pora roku daje nam możliwość urozmaicania codziennych posiłków, czasem jednak (zwłaszcza zimą) brakuje nam świeżych i chrupiących warzyw.
Kiełkownica
Wiele osób tłumaczy swoje złe nawyki żywieniowe wyższą ceną zdrowszych produktów lecz w tym przypadku argument ten nie ma swojego zastosowania. Kiełkowanie nasionek jest tanie jak "barszcz". Niedawno udało nam się nawet znaleźć 3 poziomowe naczynie do kiełkowania. Dzięki niemu możemy mieć w naszym domu świeże i wyprodukowane w sposób ekologiczny (bez potrzeby stosowania chemicznych nawozów) kiełki. O tym, że kiełki są zdrowe chyba nie muszę przekonywać – są niezwykle bogate w witaminy (witaminy z grupy B, witamina A, C, E i H) i składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, selen, biotynę, lit czy chrom), w tym antyoksydanty (zwalczające nadmiar wolnych rodników, odpowiedzialnych za degenerację organizmu).
Po co kiełkować?
Co to oznacza w praktyce? Codziennie możesz mieć pyszny i zdrowy dodatek do sałatek, kanapek czy dań głównych. Kiełki dodadzą Ci energii niezbędnej do przetrwania zimy J, wzmocnią włosy, nadadzą skórze zdrowy wygląd, zwiększą odporność Twojego organizmu i pomogą go zregenerować. Dodatkowo mogą obniżać cholesterol we krwi, przypisywane są im także właściwości odmładzające (właśnie dzięki antyoksydantom)! Nie musisz się również bać, że Twój jadłospis będzie monotonny – dostępnych jest tyle rodzajów kiełków ile warzyw, roślin strączkowych czy zbóż.
Biorąc pod uwagę wiele korzyści dla zdrowia i chociażby portfela (paczka kiełek do wysiania ok. 20-30 g to koszt ok 2zł - wychodzi z tego nieporównywalna ilość świeżych pyszności), jest to najwyższy czas, aby rozważyć dodanie kiełków do swojej diety.
Super! Mam taką kiełkownice w domu, ale teraz będę ją częściej używać.
Bardzo smaczne i zdrowe oraz na pewno nie skażone bakteriami mniam
Kupiłam taką kiełkownice za grosze i co tydzień mam świeże kiełki…:) a teraz już wiem jakie zdrowe! 🙂
ja wstawiam nawet co trzy dni bo rosną błyskawicznie 🙂
Taką maszynkę moja siostra kupiła za 30zł i teraz zawsze u niej kiełki…
też kupiłam i naprawdę polecam!
kiełki to super-jedzienie z pewnością! 🙂