Co to jest fleksitarianizm?
Fleksitarianizm to sposób odżywiania polegający na ograniczeniu w diecie produktów odzwierzęcych. Każdy fleksitarianin i naukowiec zajmujący się tym tematem zgodzi się, że dieta ta opiera się na produktach roślinnych, a ogranicza produkty odzwierzęce, głównie mięso i ryby. W odróżnieniu od innych form wegetarianizmu nie wyklucza całkowicie żadnych produktów. Dieta fleksitariańska jak sama nazwa wskazuje jest elastyczna (z ang. felxible). Pojęcie fleksitarianizm często stosuje się zamiennie z pojęciem semiwegetarianizm.
Co jedzą fleksitarianie?
Fleksitarianie jedzą wszystko. Czy nie jest to wystarczający powód by nim zostać? 😎 Chyba tak, bo ilość osób, które świadomie zmniejszają spożycie mięsa stale rośnie i nic nie zapowiada, aby sytuacja ta miała się zmienić.
Dieta fleksitariańska opiera się głównie na produktach roślinnych: warzywach, owocach, zbożach, roślinach strączkowych, orzechach i nasionach. Wiele osób nie ogranicza też nabiału.
Dieta każdego fleksitarianina jest indywidualna. Niektórzy jedzą produkty zwierzęce kilka razy w tygodniu, a inni kilka razy w miesiącu lub rzadziej. Kluczowe jest to, że osoby przechodzące na flekistarianizm jedzą mniej mięsa niż wówczas, gdy były na diecie tradycyjnej.
Fleksitarianizm według świata nauki
Sposób jedzenia określany mianem fleksitarianizmu jest stosunkowo „młody”. W związku z tym istnieje niewielka (choć stale powiększająca się) ilość badań naukowych na ten temat. Wszystkie jednak są zgodne co do tego, że dieta fleksitariańska może przynieść wiele korzyści – środowiskowych i zdrowotnych. Jest to polecany model żywienia zarówno przez badaczy naukowych jak i dietetyków czy lekarzy.
Fleksitarianizm – bezpieczna dieta dla każdego
Dieta ograniczająca mięso i ryby może być stosowana zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci oraz młodzież, osoby starsze, kobiety w ciąży i karmiące, osoby z różnymi dolegliwościami zdrowotnymi w tym otyłością, PCOS, insulinoopornością czy chorobami układu krążenia.
Jak każda dieta również i dieta fleksitariańska powinna być odpowiednio zbilansowana. Jednak z uwagi, iż flexitarianizm nie wyklucza całkowicie żadnej grupy produktów – dostarcza wszystkich składników pokarmowych. Osoby spożywające produkty odzwierzęce (mięso, ryby, jaja, nabiał) sporadycznie (np. kilka razy w miesiącu), powinny jednak zwrócić uwagę na dostarczenie z dietą i/lub w postaci suplementów: witaminy B12, cynku czy żelaza.
Dołącz do 4000 osób, którym pomogłam
Jako dietetyk rozumiem, że dokonywanie zdrowych wyborów może być wyzwaniem, szczególnie dla osób zapracowanych lub nie mających wiedzy na temat żywienia. Dlatego oferuję jednorazowe konsultacje oraz pakiet 4 indywidualnych konsultacji, które pomogą Ci opracować spersonalizowany plan zdrowego odżywiania. Uczę uważnego jedzenia, które jest skutecznym podejściem do kultywowania zdrowej relacji z jedzeniem. Dodatkowo mój Kurs Świadomego Odżywiania zapewnia dogłębną edukację i praktyczne narzędzia aby podejmować zdrowe wybory. Dzięki mojemu wsparciu i wskazówkom możesz dokonywać świadomych wyborów i osiągać swoje cele zdrowotne.
Korzyści fleksitarianizmu
Korzyści jakie możesz osiągnąć stając się fleksitarianinem:
- Poprawisz stan zdrowia
- Schudniesz lub łatwiej utrzymasz prawidłową masę ciała
- Zadbasz o swój dom – planetę 🌍, na której żyjesz
Czytaj również: 5 Porad, jak przygotować zdrowy posiłek
Fleksitarianizm poprawia stan zdrowia i zapobiega chorobom
Fleksitarianizm zmniejsza ryzyko zachorowania m.in. na cukrzycę typu 2 i raka jelita grubego oraz obniża ciśnienie krwi. Jest to dieta polecana dla osób z cukrzycą, insulinoopornością, zespołem metabolicznym czy chorobami układu krążenia. Badania pokazują również korzyści wynikające ze stosowania diety fleksitariańskiej u osób z nieswoistym zapaleniem jelit (np. chorobą Leśniowskiego-Crohna).
Na diecie fleksitariańskiej schudniesz
Aby schudnąć należy przyjmować mniej kilokalorii niż wynika to z naszego całkowitego dziennego zapotrzebowania. Stosunkowo łatwo jest utrzymać deficyt kaloryczny na diecie fleksitariańskiej, ponieważ jest ona bogata w błonnik pokarmowy i białko roślinne. Składniki te zapewniają długie uczucie sytości po posiłku i dostarczają mniej kalorii – w przeliczeniu na 100 g produktu – w porównaniu z mięsem czy rybami. Warzywa i owoce są też produktami o dużej objętości i szybko wypełniają żołądek 🥦🍑. Fleksitarianizm sprzyja więc utracie masy ciała, co potwierdzają badania. Jednak, aby skutecznie schudnąć warto przestrzegać też innych zaleceń m.in. nie podjadać pomiędzy posiłkami.
Często również motywacja osób będących na diecie fleksitariańskiej jest inna niż u osób będących na jakiejkolwiek diecie, której efektem ma być utrata masy ciała. Zazwyczaj celem przejścia na fleksitarianizm jest chęć utrzymania lub poprawy zdrowia oraz zapobieganie negatywnym dla środowiska skutkom wynikającym z produkcji mięsa. Dlaczego jest to czynnik sprzyjający odchudzaniu? Ponieważ kiedy Twoim jedynym celem jest schudnięcie, często stosujesz wiele niebezpiecznych dla zdrowia i powodujących efekt jojo trików. Natomiast chudnąc niejako „przy okazji” jak ma to miejsce na diecie fleksitariańskiej, robisz to w sposób mądry i bezpieczny.
Fleksitarianizm pomaga ocalić planetę
Dieta opierająca się na roślinach jest bardziej przyjazna dla środowiska niż dieta tradycyjna. Produkcja żywności powoduje bowiem emisję gazów cieplarnianych do środowiska, co sprzyja globalnemu ociepleniu, a tym samym zagraża naszej planecie. Najbardziej negatywny wpływ na klimat pod względem zużycia zasobów naturalnych i emisję gazów cieplarnianych ma produkcja żywności pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym zaleca się ograniczanie produktów odzwierzęcych, zwłaszcza czerwonego mięsa.
Wady diety fleksitariańskiej
Jedną z wad diety fleksitariańskiej jest paradoksalnie jej największa zaleta – elastyczność. Niektórzy mogą wyjść z założenia, że dieta fleksitariańska dopuszcza całkowitą elastyczność także pod kątem ilości kalorii, słodyczy czy innych wysokoprzetworzonych produktów. Fakt, iż w diecie ograniczamy mięso i ryby nie oznacza, że będziemy unikać produktów wysokokalorycznych np. pizzy wegetariańskiej z sieciówki czy chałwy. To może spowodować, że nie tylko nie uzyskamy korzyści z bycia fleksitarianinem, ale możemy wręcz zaobserwować negatywne skutki np. wzrost masy ciała.
Inną wadą może być trudność z dostarczeniem niektórych składników pokarmowych: witaminy B12, żelaza, cynku czy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego powodu musisz nauczyć się prawidłowo komponować swoje posiłki, dbając o ich różnorodność i stosować niezbędne suplementy diety.
Fleksitarianizm według JeszFresh
Dieta fleksitariańska idealnie wpisuje się w moją filozofię. Według mnie każdy sposób odżywiania, który stosujemy powinien być elastyczny. W życiu jest tak, że im więcej mamy nakazów i zakazów, tym trudniej jest nam ich przestrzegać. Natomiast podchodząc świadomie do decyzji o ograniczeniu jedzenia określonych produktów (czy to mięsa czy słodyczy), a jednocześnie pozwalając sobie na okazjonalne ich spożycie, nie tworzymy w swojej głowie ograniczeń – dajemy sobie wolność. Tylko w ten sposób można w ogóle wytrwać w jakichkolwiek postanowieniach i wyrobić w sobie nawyk – dotyczący diety, czy innych aspektów w życiu (czytania książki przed pójściem spać, porannych ćwiczeń lub jedzenia wspólnych posiłków z rodziną).
Podsumowanie
Okazuje się, że dieta fleksitariańska to moda, która może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i sylwetkę. Według rankingu najlepszych diet na 2021 rok, fleksitarianizm plasuje się na najwyższych pozycjach.
Fleksitarianizm to trend dietetyczny, który rośnie na popularności, zwłaszcza wśród kobiet. Nic w tym dziwnego, skoro jedną z najbardziej przebadanych korzyści wynikających z tego sposobu jedzenia jest spadek masy ciała 😉.